Snabblån – Låna direkt

När man ska ta lån finns det många saker som påverkar vilket lån som egentligen passar bäst. En av de låneformer som dock många söker allt oftare numera är snabblån. Därför kanske även du funderar på om det vore en bra ide att ta ett snabblån eller inte. Detta är dock en något komplicerad fråga att svara på, eftersom snabblån, precis som så mycket annat i världen, har både fördelar och nackdelar. Här kommer dock en sammanställning av de viktigaste fördelarna samt nackdelarna med just snabblån, så att det blir lättare för dig att avgöra huruvida ett snabblån kan vara rätt för just din specifika situation eller inte.

Jämförelse av snabblån

Fördelarna med snabblån
Den största fördelen med snabblån är, som man även hör på namnet, att det går snabbt att både ansöka om dem och få dem utbetalda om de beviljas. Detta beror på att man ansöker om dem antingen per sms eller via nätet, vilket går betydligt snabbare än att ansöka om lån via en banktjänsteman.

Dessutom har de flesta snabblåneföretag en direkt anslutning till många banker, vilket gör att lånet ofta kan betalas ut samma dag som man ansöker om det till och med.
En annan fördel är att man när man tar snabblån som låntagare i regel inte behöver uppfylla lika strikta krav som låntagare. Ofta räcker det med en ganska liten inkomst, till exempel, för att bli beviljad ett snabblån, och det finns även speciella snabblån för den som har en betalningsanmärkning, och så vidare.

Vi tycker även att det är väldigt bra att man med snabblån vet exakt hur mycket lånet kommer att kosta i förväg. Detta kan man inte alltid veta med andra lån, där man betalar en ränta för lånet, som räknas dag för dag och dessutom kan ändras beroende på det allmänna ränteläget just då. För snabblån betalar man dock inte ränta, utan istället en uppläggningsavgift eller liknande, och därför kan avgiften, som även är själva kostnaden för lånet, inte ändras. Detta är bra för alla som vill hålla koll på sina kostnader.

Nackdelarna med snabblån
Den nackdel som oftast nämns när det gäller snabblån är att de är betydligt dyrare än många andra lån, när man tittar på den så kallade effektiva räntan. Detta stämmer förvisso, men att jämföra snabblån med andra lån gällande detta är faktiskt lite orättvist. Anledningen är självfallet att snabblån inte är tänkta att tas under lika långa perioder som andra lån, som man kan hålla på och betala tillbaka på under flera år. Detta är dock inte möjligt med snabblån, på grund av den korta återbetalningstiden som dessa lån har. Just dessa korta återbetalningstider är för övrigt en annan nackdel för en del. Alla snabblån ska nämligen betalas tillbaka mycket snabbt, i regel efter några veckor upp till ett par månader. Om detta är en nackdel eller inte beror dock på hur man ser det. En del tycker nämligen även att det är ganska skönt att bli av med lånet snabbt, så slipper man tänka mer på det sen.